Ενεργειακές Αναβαθμίσεις

"Συμμαχία με τον Ήλιο"

Μέσα από τη μακρόχρονη εμπειρία μας και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οποιαδήποτε κατασκευή πρέπει να σέβεται τις ανάγκες και τους κανόνες της φύσης, επενδύσαμε στη γνώση και αυξήσαμε τη εμπειρία μας σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές και αναβαθμίσεις. Μια ομάδα έμπειρων μηχανικών είναι σε θέση να παρέχει λύσεις που θα βελτιώσουν την ενεργειακή επάρκεια των εγκαταστάσεων σας, προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικά πλεονεκτήματα που θα κάνουν το κτίριο σας ανθεκτικό και οικονομικά προσοδοφόρο στον ετήσιο προϋπολογισμό σας.

Εξειδίκευση σε

Πάρκα Φωτοβολταικής Ενέργειας

Τα φωτοβολταϊκά είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της νέας εποχής στο χώρο της ενέργειας. Η βαθμιαία αύξηση των μικρών ηλεκτροπαραγωγών μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τη διαρκή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καλυφθεί από νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς με όλες τις επακόλουθες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Πλεονεκτήματα φωτοβολταϊκών
 • Μηδενική ρύπανση
 • Αθόρυβη λειτουργία
 • Αξιοπιστία κια μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
 • Απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
 • Δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
 •  Ελάχιστη συντήρηση

Φωτοβολταικά Οικιακά και Βιομηχανικά Συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι λειτουργικά καθώς προσφέρουν επεκτασιμότητα της ισχύος τους και δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας (στο δίκτυο ή σε συσσωρευτές) αναιρώντας έτσι το μειονέκτημα της ασυνεχούς παραγωγής ενέργειας. Δίνοντας τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή, και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια, τον καθιστούν πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συμβάλλουν έτσι στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας.

Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης

Θερμομόνωση είναι η ικανότητα να διατηρείται στο εσωτερικό ενός χώρου η επιθυμητή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, η θερμομόνωση δεν επιτρέπει στον ζεστό αέρα που βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον να διαπεράσει τους τοίχους και να μπει μέσα ενώ παράλληλα διατηρεί το κρύο κλίμα που έχουμε δημιουργήσει με το κλιματιστικό. Αντίστοιχα, το χειμώνα, ο ψυχρός αέρας μπλοκάρεται εκτός του σπιτιού και παράλληλα η ζεστή εσωτερική ατμόσφαιρα από τα καλοριφέρ διατηρείται στο εσωτερικό του χώρου. Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται συνείδηση τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους ιδιώτες ότι η θερμομόνωση αποτελεί μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην μικρότερη κατανάλωση καυσίμου προστατεύοντας ταυτόχρονα το κέλυφος των κτιρίων και το περιβάλλον.
Πλεονεκτήματα εξωτερικής θερμομόνωσης
 • Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
 • Προστασία από τις καιρικές συνθήκες
 • Αύξηση της αξίας του κτιρίου
 • Μέγιστη προστασία από ρωγμές
 • Καταπολέμηση της μούχλας

Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας

Βιομηχανικός Φωτισμός & Αρχιτεκτονικός Φωτισμός

Βιομηχανικός Φωτισμός

Αποτελεί µία επένδυση που “αποδίδει” και το όφελος είναι σημαντικό τόσο σε απόλυτα οικονομικά μεγέθη, όσο και στην αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων. Ο βιομηχανικός φωτισμός εγγυάται αύξηση της παραγωγικότητας και εξοικονόμηση ενέργειας
Γιατί Φωτισμό LED
 • Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια
 • Οι λαμπτήρες Led έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι φιλικές προς το περιβάλλον

Αρχιτεκτονικός Φωτισμός

Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση βιολογικής άνεσης, αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια σχεδιασμού του ολοκληρωμένου αρχιτεκτονικού φωτισμού.
Το φως, φυσικό και τεχνητό, ορίζει το χώρο, αναδεικνύει τα χρώματα, αποκαλύπτει τις περίπλοκες λεπτομέρειες της υφής και της φόρμας και έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει δραματικά την ατμόσφαιρα κάθε εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.
Η G.M Oikodomein προτείνει ένα ευρύ φάσμα φωτιστικού εξοπλισμού για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κάθε είδους, όπως χώρους εργασίας, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κατοικίες, πάρκα, καταστήματα, κ.λ.π. Παρέχουμε τεχνική βοήθεια σχεδιασμού με στόχο μια ολοκληρωμένη, ενεργειακά αποδοτική, αρχιτεκτονική λύση φωτισμού.

Βελτιστοποίηση Τάσης

Η τεχνολογία βελτιστοποίησης τάσης είναι ένας σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός που προσφέρει απίστευτα οφέλη από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας! Όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός που έχετε στο σπίτι είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με συγκεκριμένη βέλτιστη τάση. Συνήθως υπάρχει ελάχιστος έλεγχος της τάσης που λαμβάνετε και κατά μέσο όρο, οι τάσεις είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι πρέπει να είναι, αυτό κάνει πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές σας να σπαταλούν ηλεκτρισμό και να μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (EAC) παράγει εύρος τάσης από 220 έως 240Vac, αλλά η βέλτιστη τάση για τις συσκευές είναι 220Vac. Ο σκοπός του βελτιστοποιητή τάσης είναι να αφήσει μόνο τάση 220Vac να περάσει σε μια ηλεκτρική συσκευή και συνεπώς να καταναλώσει μόνο την απαιτούμενη ενέργεια.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο βελτιστοποίησης τάσης μπορείτε να εξοικονομήσετε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσετε τις εκπομπές CO 2 και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ηλεκτρικού εξοπλισμού. Ο βελτιστοποιητής τάσης πρέπει να εγκατασταθεί μετά το μετρητή της EAC αλλά πριν από την πλακέτα διανομής και να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της πληροφορικής στο πεδίο των αυτοματισμών έγιναν αρκετά δημοφιλή τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management Systems – BEMS), σε κτίρια κυρίως του εμπορικού τομέα.
Τα εν λόγω συστήματα προσφέρουν έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων των κτιρίων μέσω δίαυλων δικτύων αισθητήρων (sensors) και ενεργοποιητών (actuators) τα οποία είτε έχουν κάποιο σύστημα κεντρικού ελέγχου είτε λειτουργούν αποκεντρωμένα. Άμεση συνέπεια αυτού είναι ότι, με την εφαρμογή κατάλληλων αλγόριθμων ελέγχου, είναι δυνατή τόσο η εξασφάλιση συνθηκών άνεσης όσο και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Που χρησιμοποιούνται τα συστήματα BEMS:
 • Υπηρεσίες αυτοματισμού και λειτουργίες ελέγχου
 • Θέρμανση, ψύξη, αερισμός, κλιματισμός (HVAC)
 • Γενικός φωτισμός και φωτισμός έκτακτης ανάγκης
 • Διαχείριση ενέργειας
 • Ασφάλεια και προστασία
 • Αναγνώριση και διάγνωση σφαλμάτων

Συστήματα Κλιματισμού

Κλιματισμός ονομάζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της κίνησης και της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου, ο οποίος ονομάζεται κλιματιζόμενος.
Οι βασικές λειτουργίες που επιτελούνται σε ένα σύστημα κλιματισμού είναι:
 • Θέρμανση: είναι η διεργασία πρόσθεσης θερμικής ενέργειας (θερμότητας) στον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την άνοδο της θερμοκρασίας ή τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα όρια (βλ. θερμοστάτης).
 • Ψύξη: είναι η διεργασία αφαίρεσης θερμικής ενέργειας (θερμότητας) από τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την πτώση της θερμοκρασίας ή τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα όρια (βλ. θερμοστάτης).
 • Ύγρανση: είναι η διεργασία πρόσθεσης νερού (υγρασίας) στον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την άνοδο της σχετικής υγρασίας ή τη διατήρησή της σε ορισμένα όρια.
 • Αφύγρανση: είναι η διεργασία αφαίρεσης νερού (υγρασίας) από τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την πτώση της σχετικής υγρασίας ή τη διατήρησή της σε ορισμένα όρια.
 • Ανανέωση του αέρα: είναι η διεργασία λήψης εξωτερικού αέρα και απόρριψης αέρα από τους χώρους του κτιρίου, με σκοπό την αραίωση των αέριων προσμίξεων του αέρα και την εξασφάλιση της απαραίτητης ποιότητας του εσωτερικού αέρα.
 • Καθαρισμός του αέρα: είναι η διεργασία αφαίρεσης των σωματιδιακών και βιολογικών προσμίξεων του αέρα με σκοπό τη βελτίωση και τη διατήρηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.